Våre tips til digital læring på hjemmekontor
Dagens arbeidsliv er til en stor grad preget av fleksibilitet. Det er viktigere enn noensinne å tilby metoder for læring, utvikling og vekst for medarbeiderne. Vi må møte medarbeidernes behov der de er, og tilby digital læring på hjemmekontor!

De siste årene har satt sitt preg på måten vi jobber på, og hvilke behov vi har for fleksibilitet og kommunikasjon. Mens større virksomheter har evnet å levere konsistent opplæring gjennom digitale flater, har det vært en utfordring for de som tidligere har belaget seg på en mer tradisjonell klasseromsopplæring.
Vi deler våre tips til hvordan bedrifter kan vurdere digital læring på hjemmekontor med et strategisk blikk, og sørge for at de møter medarbeidernes behov for kompetanseutvikling!
Opplæring i bedriftens kultur bør ikke begrenses til onboarding av nyansatte. Digital læring på hjemmekontor kan gi gode mulighet til å styrke bedriftens identitet og kjerneverdier hos medarbeiderne. Her anbefaler vi å ta utgangspunkt i følgende:
- Vær tydelig på hvorfor det er viktig at medarbeiderne tilegner seg kompetansen. Dersom de ikke er overbevist eller kan se verdien, vil det påvirke motivasjonen. Et læringsløp må ha en tydelig nytteverdi for medarbeiderne. Samtidig må det også være klart hvilken verdi det vil tilføre bedriften.
- Vær visuelt konsistent i designet av læringsløpet. Bedriften din har egen kultur og verdier reflektert i merkevaren sin. Du må dermed sørge for at «the look and feel» i læringsløpet reflekterer dette.
Læring, uavhengig om den foregår digitalt, er ingen engangshendelse, men en kontinuerlig prosess. Husk at produktivitet ikke handler om hvor hardt eller lenge medarbeiderne jobber, men hvorvidt de har de beste forutsetningene for å gjøre jobben sin gjort på en effektiv måte.
Dette fordrer at vi vektlegger livslang læring som en naturlig del av arbeidet og de ansattes utvikling. I en digital verden vil vi nemlig aldri bli utlært. I den enkelte bedrift vil det derfor være nyttig å fokusere på det overordnede målet, eller kompetansestrategien hvis dere har det, fremfor et ensidig fokus på enkeltkurs- eller opplæring. Enkle grep som kan gjøres i hverdagen er:
- Tilby innhold i små moduler som går over lengre tid
- Tilby just-in-time støtte når det etterspørres spesifikk kompetanse eller ferdigheter
- Involver medarbeiderne ved å la dem lære opp sine kollegaer
Ekstra motivasjon er ekstra viktig når vi sitter på hjemmekontor. Det er mange som sliter med å engasjere sine ansatte. Engasjerende utfordringer som skaper engasjement og undring er derfor en viktig nøkkel. Når målgruppe, innhold og læringsmål er bestemt, kan du stille deg følgende spørsmål:
Hvordan kan jeg presentere dette på en måte som skaper mest mulig engasjement? Hvordan kan jeg sørge for at medarbeiderne tar utfordringen med å lære seg noe nytt?
Se gjerne på følgende virkemidler:
- Vurder om du kan bruke elementer og metodikker som quiz’er eller gamification for å trigge belønningssenteret i hjernen.
- Forsøk å la deler av læringsløpet stimulere til kreativitet og samarbeid mellom medarbeiderne – og by på muligheter for problemløsning!
Formell læring er ofte organisert opplæring med klart definerte mål og omfatter formelle læringstiltak som organiseres av arbeidsplassen. Formelle læringstiltak spiller en viktig rolle for kunnskapsdeling. Det er likevel viktig å huske at mye av læringen i hverdagen skjer gjennom det vi kaller uformell læring.
Uformell læring er praksisnær og kontekstavhengig. Det skjer gjerne når oppgaver skal løses i fellesskap, i diskusjon med andre, eller ved å observere kolleger som utfører arbeidsoppgaver. Dette betyr at uformell læring i større grad er knyttet til sosial interaksjon. Dette kan kreve en annen tilnærming når vi ikke er samlet på kontoret.
- Skaff deg kunnskap om de uformelle læringsarenaene på din arbeidsplass. Spør kollegaene dine om hvor de opplever å lære nye ting. Kanskje det er avdelingsmøter, samarbeid om arbeidsoppgaver, diskusjoner på Teams eller Zoom, eller tilfeldige samtaler med kollegaer?
- Når du har fått et overblikk, kan du se nærmere på hvordan du kan forsterke de uformelle læringsarenaene. Kan avdelingsmøtene forlenges en gang iblant? Kanskje det kan oppmuntres til flere diskusjoner og kunnskapsdeling på digitale flater? Kan flere digitale kaffepauser med kollegaer være nyttig?
- Har du vurdert bruk av podkast i læring? Det kan være en flott måte å nå frem til hjemmekontoret!
Følelsesmessig tilknytning er viktig for oss mennesker. Alle læringsløp verken kan eller bør oppfordre til sterke følelser hos medarbeidere. Men det er likevel verdt å tenke over hvordan man kan skape en følelsesmessig tilknytning som engasjerer og vekker nysgjerrighet. En av de mest brukte teknikkene for å oppnå dette, er å fortelle historier.
- Fortell historier hver gang du har mulighet. Enhver organisasjon har alltid eksempler på når ting har gått bra og når det har gått mindre bra.. Bruk de i læringløpene når du har bestemt deg for hva slags følelser du vil vekke.
- Jobb alltid ut fra teori, målgruppe og læringsmål når du skal inkludere en historie. Det må være en tydelig sammenheng der for å oppnå ønsket resultat fra opplæringen.
Hjemmekontor trenger ikke være en hindring i bedriftens læringsstrategi. Det kan hjelpe deg å se nye måter du kan engasjere og motivere dine medarbeidere på! Så ikke glem hjemmekontoret når du planlegger neste læringsløp!

70-20-10-modellen i digital læring!
Et velkjent rammeverk eller modell hevder at læring er en dynamisk prosess som skjer best gjennom en kombinasjon av teori, praksis og interaksjon.
Webinar: ChatGPT – din nye assistent i Learning Center:
På vårt webinar onsdag 22.11.23 fra kl. 08:30 til 09:15 viste Elin Wiggen og Rune Ødegård hvor enkelt du kan lage kurs ved å bruke din nye assistent i Learning Center – ChatGPT.
Webinar: Fra «halvstekt» til helt perfekt

Syv fordeler med digital læring i onboarding
Digital onboarding blir stadig mer vanlig. Hvorfor er det så mange som velger e-læring for å integrere nyansatte?
Nasjonal sikkerhetsmåned: Sosial manipulering
Ulike former for sosial manipulering kan være Phishing, Spearphishing, Vishing, Pretexting, Catfishing, lokking, Quid pro Quo, Waterholing, Tailgating …
Ferdigheter for fremtiden: Livslang læring for å dekke kompetansegapet
Livslang læring vil hjelpe oss til å holde oss relevante på arbeidsmarkedet. I dag er det mange virksomheter som ikke har råd til å bemanne optimalt, og som opplever at kompetansegapet vokser.
Fordelene med å integrere LMS med Microsoft Teams
Visste du at du kan integrere LMS-et Learning center i Microsoft Teams? Hvorfor kan det være lurt å vurdere det? Følg med, så gir vi deg svaret!
Slik motiverer du ansatte til faglig utvikling med e-læringskurs

E-læring vs. tradisjonell læring: Hva er forskjellene?
Kan den ene formen erstatte den andre? Vi tar en titt på forskjellene mellom e-læring og tradisjonell læring, og det kan hende at du blir overrasket over resultatet.