Beskytter du dine digitale verdier?
Forestill deg at digitale verdier som kundedata, økonomiske rapporter, interne prosesser og lignende plutselig blir utilgjengelige på grunn av et cyberangrep. Hvor raskt kunne dere komme dere på beina igjen? Og enda viktigere: Kunne det ha vært unngått?
Ingvild Stander for Sekretær.no
I Nasjonal sikkerhetsmåned 2024 er fokuset på «Våre digitale verdier», og både privatpersoner og bedrifter oppfordres til å reflektere over hvordan de bedre kan beskytte denne informasjonen.
Hva er våre digitale verdier?
Mye av våre liv – både personlig og profesjonelt – er digitalisert i dag. Derfor er det viktigere enn noen gang å forstå hva som står på spill når det gjelder våre digitale eiendeler.
Digitale verdier kan være alt fra personlige minner som bilder og videoer til forretningsdata og konfidensiell informasjon. Tap av slike verdier kan få alvorlige konsekvenser. For privatpersoner kan tap av bilder eller viktige dokumenter være en stor personlig sorg. For bedrifter kan et dataangrep som fører til tap av tilgang til viktige systemer true både drift og omdømme.
Å skape bevissthet rundt hva disse digitale verdiene betyr for oss, er første steg mot bedre beskyttelse.
Cybersikkerhet er avgjørende for bedrifter
For små og mellomstore bedrifter (SMB-er) kan konsekvensene av manglende digital sikkerhet være katastrofale. I tillegg til risikoen for tap av egne data, kan mange SMB-er også utgjøre en risiko for større virksomheter som de samarbeider med.
Et kjent eksempel på dette er Target-angrepet i 2013. Hackerne infiltrerte Target, en av USAs største forhandlere, ved å utnytte sikkerhetshull hos en mindre tredjepartsleverandør, Fazio Mechanical, som leverte HVAC-tjenester. Leverandørens utilstrekkelige sikkerhetstiltak gjorde det mulig for hackerne å få tilgang til Targets interne systemer.
Angriperne brukte denne tilgangen til å infiltrere Targets betalingssystemer og stjal betalingsinformasjonen til over 40 millioner kunder. I tillegg ble personlige opplysninger om ytterligere 70 millioner kunder eksponert. Dette førte til enorme økonomiske tap for Target, både i form av direkte kostnader relatert til sikkerhetsbruddet og tap av tillit blant kunder.
Dette eksempelet viser hvordan en svakhet hos en mindre aktør kan utgjøre en betydelig risiko for hele verdikjeden og demonstrerer viktigheten av robust cybersikkerhet, ikke bare hos store selskaper, men også hos deres leverandører.
Leder for NorSIS, Eivind Reiner-Holm, bekrefter dette: "Det har vært flere tilfeller nylig hvor store selskaper har blitt rammet av løsepengevirus, og det viser seg at angrepet ble muliggjort gjennom en liten leverandør eller samarbeidspartner." Det er derfor ikke overraskende at stadig flere stiller strengere krav til cybersikkerhet hos sine underleverandører og samarbeidspartnere.
Hvordan skape en god sikkerhetskultur i bedriften
God cybersikkerhetsopplæring er en viktig del av å beskytte digitale verdier. Bedrifter må sørge for at alle ansatte er bevisste på farene ved dataangrep og vet hvordan de skal gjenkjenne og rapportere potensielle trusler. Et effektivt opplæringsprogram bør være kontinuerlig og tilpasset den enkelte virksomhetens behov.
Storyboard tilbyr både hyllevarekurs og skreddersydde kurs for å sikre at dine ansatte har den nødvendige kompetansen til å håndtere dagens cybertrusler. Ta kontakt med oss i dag!
Nasjonal sikkerhetsmåned 2024 – en viktig påminnelse
Nasjonal sikkerhetsmåned gir oss en viktig påminnelse om at cybersikkerhet er et felles ansvar. Ved å sette fokus på «Våre digitale verdier» oppfordres vi til å ta konkrete steg mot å beskytte det som er viktigst for oss, enten det er personlige minner eller forretningskritisk informasjon.
For mindre bedrifter kan digital sikkerhet virke komplisert og kostbart. Men realiteten er at ingen har råd til å la være. Ved å investere i god opplæring og sikre systemer legger man grunnlaget for en tryggere digital hverdag – både for egen bedrift og for de man samarbeider med.
La Nasjonal sikkerhetsmåned være en påminnelse om at god cybersikkerhet starter med bevissthet og kunnskap. Jo bedre vi forstår våre digitale verdier, desto bedre kan vi beskytte dem!
PS! Vil du lese mer om ulike former for cyberangrep og hvordan du kan beskytte deg? Da anbefaler vi disse artiklene:
DEL 1: TOLV FORMER FOR CYBERANGREP – SLIK BESKYTTER DU DEG!
DEL 2: TOLV FORMER FOR CYBERANGREP – SLIK BESKYTTER DU DEG!
Nasjonal sikkerhetsmaned - sosial manipulering