Mikrolæring – effektiv læring på minutter!
Effektiv mikrolæring har blitt en foretrukket metode for å optimalisere læringsutbyttet på arbeidsplassen.
Ingvild Stander for Sekretær.no
Mikrolæring har vist seg å være mer effektiv enn tradisjonelle kursopplegg. Det er ikke uten grunn at mange velger å dele opp undervisningen i mindre økter.
I tillegg til å unngå kostnader forbundet med reise, overnatting og tapt arbeidstid reduserer man også risikoen for at kursets effekt begrenses av omstendigheter som kursleders dagsform eller deltakerens konsentrasjonsnivå. Selv etter en dag fylt med inspirerende foredrag, er det overraskende hvor lite vi faktisk husker etter en uke.
Mikrolæring, derimot, legger til rette for at læringen virkelig fester seg.
Effektiv mikrolæring i praksis
Vi har tidligere skrevet om hvorfor mikrolæring har blitt så populært i løpet av de siste årene. Det er flere faktorer som bidrar til at mikrolæring er en effektiv form for læring. Tenk over disse fordelene:
- Læring tilpasset kortere oppmerksomhetsspenn
Mange har utfordringer med å opprettholde konsentrasjonen over lengre perioder. Ved å bryte ned informasjonen i små, lettfordøyelige moduler, kan deltakerne fokusere bedre og unngå å bli overveldet.
Når mikrolæringen fokuserer på ett tema om gangen, blir det også lettere å huske innholdet.
- Engasjerende og dynamisk læring
Mikrolæring åpner for bruk av ulike virkemidler som gjør læringsinnholdet både informativt og motiverende. En effektiv form for mikrolæring er korte videoer.
Ifølge Dr. James McQuivey fra Forrester Research kan ett minutts videoinnhold ha en læringseffekt tilsvarende 1,8 millioner skrevne ord. Video kombinerer lyd og visuelle elementer som stimulerer flere sanser, og dermed øker forståelse og hukommelse.
- Læring tilgjengelig når du trenger det
Vi er fra tidlig alder vant til at læring knyttes til fastsatte tidspunkt og steder. Tenk tilbake på klasserommet og hvordan undervisningen ble delt opp i spesifikke undervisningstimer. Men sannheten er at vi lærer gjennom hele dagen ved å observere, praktisere og erfare.
Mikrolæring gir ansatte umiddelbar tilgang til informasjonen de trenger, når de trenger den mest. I en lett tilgjengelig oversiktlig læringsportal, kan de søke etter emner og få tilgang til kunnskap. Denne tilnærmingen øker også fleksibiliteten – små læringsbiter kan enkelt flettes inn i en travel arbeidsdag uten å kreve mye tid om gangen. Det gjør at læring blir en integrert del av arbeidshverdagen.
All mikrolæring er ikke nødvendigvis effektiv
Mikrolæring leverer innhold i korte, fokuserte sekvenser, men for å virkelig være effektiv må denne læringsformen også:
- integreres naturlig i arbeidshverdagen: Innholdet bør være lett tilgjengelig og passe sømløst inn i de ansattes arbeidsrutiner, slik at de kan lære når det passer dem best. Velg for eksempel Learning Center, en oversiktlig læringsportal som kan integreres i Microsoft Teams.
- være engasjerende: Sørg for at læringen er interaktiv gjennom spørsmål, quizzer, og aktiviteter som fremmer aktiv deltakelse. Dette øker brukernes forståelse og gjør dem bedre rustet til å anvende det de lærer i praksis.
- være målrettet: Vil du øke mersalg, forbedre samarbeidet på tvers av avdelinger, eller redusere risiko for dataangrep? Fokuser på ett læringsmål per modul for bedre utbytte.
- være pedagogisk: Mikrolæring bør baseres på hvordan mennesker tar til seg informasjon og husker den over tid. En dyktig læringsdesigner tar hensyn til glemselskurven og utformer moduler som forsterker kunnskapen over tid.Velg en læringsdesigner som tar hensyn til glemselskurven og har dokumentert erfaring innen e-læringspedagogikk.
- tilpasses den enkelte: Ved å skreddersy læringen til ulike roller og avdelinger, sikrer du at innholdet oppleves relevant. Tilpass også læringen til ulike behov og læringsstiler ved å bruke en kombinasjon av tekst, bilder, videoer og interaktive elementer. Jo flere sanser vi engasjerer, desto større blir sannsynligheten for at innholdet forstås og huskes.
Når disse elementene kombineres, skaper det en læringskultur der ansatte utvikler seg kontinuerlig og leverer verdifulle resultater for virksomheten
Mikrolæring som en del av en helhetlig læringsstrategi
Effektiv mikrolæring bør være en del av en helhetlig læringsstrategi.
Korte, fokuserte læringsøkter bør støttes av en bredere strategi som inkluderer regelmessig veiledning, praktisk trening, og verktøy for refleksjon og evaluering. Denne kombinasjonen gir ansatte både den fleksibiliteten og støtten de trenger for varig kompetanseutvikling, og gjør det lettere å omsette kunnskap til praksis.
Ta kontakt med oss for mer informasjon om hvordan du kan implementere effektiv mikrolæring i din bedrift!