Gå til hovedinnhold

Hvordan glemselskurven påvirker læring


Har du hørt om glemselskurven (på engelsk «The forgetting curve»)? Den har med god grunn blitt omtalt som en fiende av læringsprosessen …

Hjerneceller og synapser

Ingvild Stander for Sekretær.no

Publisert: January 24, 2023

«Glemselskurven» i seg selv høres jo ikke veldig truende ut. Men er du klar over hvilken skade den kan forårsake?  

Kan du for eksempel svare på hvem som var norsk statsminister under andre verdenskrig, ramse opp grunnstoffene og forklare når og hvordan vi fikk den første arbeidervernloven i Norge? Glemselskurven har sørget for at mye elementær kunnskap fra grunnskolen har gått rett i glemmeboken for mange av oss. Og det stopper ikke der. 

Se for deg at du har investert tusenvis av kroner i et helt nytt læringssystem i bedriften din, men så opplever du at medarbeiderne glemmer 80 % av alt de lærer. Det er ikke rart om du føler anstrengelsene var bortkastet. 

Så hva er glemselskurven? Hvordan påvirker den læring? Hvordan kan vi bedre huske det vi lærer? Svarene på disse spørsmålene kan hjelpe deg å investere i lønnsomme læringsprosesser.  

Hva er Glemselskurven? 

På slutten av 1800-tallet ønsket den tyske psykologen og filosofen Hermann Ebbinghaus å forstå hvorfor vi glemmer, og hvordan vi kan unngå dette. Ved hjelp av seg selv som villig forsøkskanin, studerte han hukommelsen sin over en lengre periode. Her er noe av det han fant ut: 

Hermann plasserte resultatene av studiene i en graf som illustrerer hvor raskt vi glemmer. I dag er Ebbinghaus’ glemselskurve velkjent i psykologien. Den viser hvor raskt vi glemmer ny informasjon hvis vi ikke tar skritt for å huske bedre.  

Glemselskurven viser at hvis vi ikke forankrer eller bruker ny informasjon, begynner vi å glemme den allerede samme dag. Det er faktisk helt normalt å glemme 90 prosent av det vi lærer i løpet av den kommende uken! 90 %! Det er mye det! 

Glemselskurven presentert i en graf som viser forholdet mellom tid og det vi husker

Hvordan påvirker glemselskurven læring? 

Har du lagt merke til at vi lettere husker livsnødvendige ting, som for eksempel hva vi er allergiske mot? Vi er også flinke til å huske situasjoner som har fremkalt følelsesmessige reaksjoner i oss. Derimot er vi ikke like flinke til å huske ting som egentlig ikke interesserer oss, men som andre har bestemt at vi skal lære. (Og dessverre kan dette gjelde mange av kursene vi blir sendt på i jobbsammenheng.) 

Så med andre ord: Hvis hjernen din ikke føler at informasjonen er relevant, vil den ikke prioritere å ta vare på minnet.  

Hvis vi tar dette i betraktning – at hjernen vår søker selviske interesser – skjønner vi viktigheten av å gjøre læring spennende, interessant og relevant for alle. PowerPoint-presentasjonene fra 2012 er ikke nok hvis vi ønsker at kunnskapen skal sitte lenger enn noen få timer.  

Så hvordan kan vi gjøre kunnskapen vi ønsker å formidle, minneverdig?  

Slik kan du vinne over glemselskurven 

Her følger noen tips til hvordan enkeltpersoner og bedrifter kan gjøre læring minneverdig: 

1. Repeter, repeter, repeter 

Hjernen din inneholder tusenvis av små hjerneceller som kommuniserer med hverandre. Disse forbindelsene mellom cellene kaller vi synapser, og de aktiveres når vi prøver å huske noe.  

Vi kan illustrere det med å gå gjennom skogen. I begynnelsen etterlater du ikke spor, men når du går samme rute over en periode, begynner du å skape en opptråkket sti. Denne stien kan etter hvert bli en hardtrampet vei som er enkel å finne i terrenget. 

Siden hjernen er praktisk og leter etter enkleste vei, vil de synapsene som blir mest aktivert, være de hjernen raskest går til. Jo mer vi repeterer ny kunnskap, jo sterkere blir «veien» mellom hjernecellene, og hjernen vil presentere dette for deg som svar på spørsmålene dine. 

Når du ser nærmere på glemselskurven, ser du at vi glemmer mer etter hvert som tiden går. Det er derfor viktig å repetere informasjon regelmessig for å forankre det i minnet. Vi har glemt veldig mye etter bare 24 timer. Sørg derfor for å ha en repeteringsplan hvor informasjonen repeteres relativt raskt, helst i løpet av en dag eller to. 

Glemseskurven presentert i en graf som viser hvordan repetisjon hjelper oss til å huske lengre

2. Involver deltakerne 

For å holde på konsentrasjonen til deltakerne, er det lurt å gjøre læringen så interaktiv som mulig. Engasjer og involver deltakerne med varierte læringsteknikker, slik at de ikke blir distrahert av egne tanker og kjedsomhet.  

3. Gjør det enkelt for hjernen 

Du husker kanskje at hjernen alltid søker enkleste vei først? Det er derfor viktig å gjøre læringsinnholdet lett å forstå. Klart språk er viktig! 

4. Gjør det relevant 

Hjernen din prioriterer informasjon den føler er relevant. Læringsinnholdet kan gjøres mer relevant ved å: 

Opplæring er en investering, og som med alle andre investeringer ønsker vi best mulig resultater. I Storyboard har vi alltid som mål å gjøre læring spennende, lærerikt og ikke minst minneverdig for alle involverte parter. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker å styrke deg i kampen mot glemselskurven! 

Ferdigheter for fremtiden: Livslang læring for å dekke kompetansegapet 

Livslang læring vil hjelpe oss til å holde oss relevante på arbeidsmarkedet. I dag er det mange virksomheter som ikke har råd til å bemanne optimalt, og som opplever at kompetansegapet vokser.

Fordelene med å integrere LMS med Microsoft Teams 

Visste du at du kan integrere LMS-et Learning center i Microsoft Teams? Hvorfor kan det være lurt å vurdere det? Følg med, så gir vi deg svaret!

Slik motiverer du ansatte til faglig utvikling med e-læringskurs

E-læring vs. tradisjonell læring: Hva er forskjellene? 

Kan den ene formen erstatte den andre? Vi tar en titt på forskjellene mellom e-læring og tradisjonell læring, og det kan hende at du blir overrasket over resultatet. 

Mowi Wins Fife Business Award for Their Innovative Learning Platform

Lykkes du med læringsstrategiene dine? – Slik måler du avkastning på læring!  

Styrk læringsprosessen med gode spørsmål!

Å lære er en kontinuerlig prosess som aldri stopper opp. En effektiv læringsprosess krever imidlertid mer enn bare formidling, det krever gode spørsmål. 

Øk læringseffekten: Varier læringsstiler i læringsløpet!

Se for deg at du sitter på et kurs, men sliter med å forstå informasjonen som kommer frem. Du konkluderer kanskje med at det enten er noe i veien med deg selv, eller med kursholder. Men dette er...

ChatGPT og digital læring … Hva kan vi forvente?

«ChatGPT har allerede vist seg å være en svært verdifull ressurs for digital læring. Med sin avanserte AI-teknologi og evne til å forstå naturlig språk, kan ChatGPT gi brukerne nøyaktige og...

Har du 3D-simuleringer i læringsmiksen din?

Spillbasert læring kan være en effektiv måte å lære på. Hvordan kan noen biter med 3D-simuleringer gjøre læringsmiksen din enda mer fristende? 
Top