Gå til hovedinnhold

Hvorfor bør du velge asynkron læring?  


Er du på utkikk etter en metode for å forbedre kompetansen internt i selskapet, men finner tidsklemma en konstant utfordring? Asynkron læring kan være svaret! 

Sekretær.no

Publisert: November 20, 2023

I en hektisk hverdag kan asynkron læring være nøkkelen til personlig og profesjonell vekst, uten at den daglige driften forstyrres.

Den digitale utviklingen har gitt oss mange nyttige verktøy for kompetanseutvikling. Det er dessverre ingen som har klart å endre på antall timer i døgnet ennå, men med asynkron læring kan du likevel utnytte de små lukene i timeplanen din!  

Hva er asynkron læring? 

Asynkron læring er det motsatte av synkron læring. Ved synkron læring er flere deltakere engasjert i en læringsprosess på samme tidspunkt, de er fysisk eller digitalt til stede på samme sted og kan samhandle med instruktøren og hverandre. 

Asynkron læring er en læringsmetode som ikke involverer sanntidsinteraksjon. Læringsinnholdet er ofte gjort tilgjengelig i en digital læringsportal. Her kan det for eksempel ligge forhåndsinnspilte videoer, spill og interaktive moduler som deltakerne kan jobbe seg gjennom i eget tempo.  

Som en fin middag på restaurant

Når asynkron læring forberedes godt på forhånd, kan vi oppleve mye av det samme som når vi spiser en fin middag på en restaurant: 

  1. Kokker bruker god tid på å nøye utvelge og forberede ingredienser for å sikre at hver rett er perfekt balansert. På lignende måte kan instruktører omhyggelig forberede læringsmaterialet og sørge for at hver modul er informativ og engasjerende. Hver detalj er nøye planlagt og inkludert med hensikt.
  1. Hver rett serveres i en bestemt rekkefølge for å bygge opp en kulinarisk opplevelse. I asynkron læring kan læringsmodulene organiseres i en sekvens for å bygge kunnskap steg for steg. Når vi knytter informasjon til kunnskap vi allerede sitter med, oppleves læringsinnholdet som mer relevant. 
  1. De forskjellige rettene i middagen har forskjellige smaker og teksturer, men komplementerer hverandre. På lignende måte kan læringsløpet dekke forskjellige tema, men vil samtidig bidra til en helhetlig forståelse. 
  1. Under serveringen får gjestene tid mellom rettene til å fordøye og nyte smakene. Deltakere i asynkron læring kan også ta pauser mellom øktene for å reflektere over og absorbere informasjonen. De har frihet til å lære i eget tempo. Dette ikke bare forbedrer forståelsen, men bygger også selvtillit. Mestringstro fører til økt motivasjon og bedre ytelsesevne på arbeidsplassen. 
  1. En variasjon av ingredienser og tilberedningsmetoder tilbyr en rik smaksopplevelse. På lignende måte kan ulike digitale ressurser som videoer, animasjoner, podkaster og interaktive simuleringer pirre nysgjerrighet og læringsglede. Dette gir en engasjerende læringsopplevelse. 

Men ikke helt som en middag likevel ...

Det er selvfølgelig også noen viktige forskjeller mellom en fin middag og asynkron læring: Det er ofte dyrere å gå ut og spise, enn å spise hjemme. Asynkron læring kan derimot være mer økonomisk enn fysiske samlinger. Digital læring eliminerer behovet for reising, overnatting og bespisning i forbindelse med kurs. Deltakerne kan tilpasse læringen til sin egen hverdag, og slipper å forlate arbeidsplassen for å dra på kurs.  

Og selv om middagen smakte, var det gjerne gjerne en kortvarig glede. Du må åpne lommeboken for neste måltid også. Digitale læringsressurser kan derimot ofte gjenbrukes flere ganger. Dette gjør at flere kan dra nytte av samme læringsinnhold, og det reduserer behovet for konstant utvikling av helt nytt læringsmateriell. 


Tilgjengelig når du har behov for det 

Mange opplever at tiden de har til rådighet, varierer fra uke til uke. En uke er vi kanskje opptatt med prosjekter som krever all tid, tankekapasitet og kreativitet. Da kan det være en stor fordel å legge opplæringen til side, til vi har mer overskudd til å fordøye det vi lærer.  

Andre ganger har vi kanskje en time ledig etter lunsj som vi gjerne skulle brukt til noe matnyttig. Eller vi føler behov for å oppfriske kunnskap rett før vi skal utføre en oppgave vi ikke har gjort på en stund.  

Du kan for eksempel utnytte reisetid til å lytte til en podkast eller dra nytte av en mikrolæringsmodul mens du venter på en kunde. Det er utrolig hvor mye man kan lære gjennom forholdsvis korte økter.  

Er asynkron læring løsningen for din bedrift? 

Bedrifters overlevelsesevne er ofte knyttet til kontinuerlig læring og kompetanseutvikling. Mange bedrifter ser verdien i å bruke asynkron læring for å forsterke intern kompetanse og samtidig spare både tid og ressurser. 

Asynkron læring kan være en nøkkelressurs for team som strever etter å balansere kravene til en travel arbeidshverdag, og samtidig sikre at de er oppdaterte med de nyeste trendene og ferdighetene i bransjen. Denne fleksible læringsmetoden gir ansatte friheten til å engasjere seg i egen utvikling på en måte som er skreddersydd for deres unike behov og tidsbegrensninger. 

Å investere i asynkron læring er ikke bare kostnadseffektivt, det bidrar også til å bygge en kultur for livslang læring. Er du klar til å skape engasjerende læringsopplevelser? Snakk med oss! 

Les mer om forskjellene mellom e-læring og tradisjonell læring! 

Tar du hensyn til universell utforming i digital læring? 

Hvorfor er universell utforming i digital læring så viktig? Hvordan tar Storyboard hensyn til dette, og hvordan kan det gagne deg og din bedrift?  

Universell utforming av læringsinnhold – et samfunnsansvar

15–18 % nordmenn har en funksjonsnedsettelse. I 2022/23 fikk 12570 studenter utbetalt tilleggsstipend for nedsatt funksjonsevne. Hvordan kan universell utforming av læringsinnholdet inkludere...

SISTE NYTT: Storyboard og We Are Learning har inngått et partnerskap!

Storyboard har fokus på å utvikle engasjerende læringsopplevelser. Med We Are kan vi utvikle pedagogisk og engasjerende 3D-læringsinnhold på en rask og effektiv måte.   

Storyboard AS inngår samarbeid med NAV for fremtidsrettet læring 

NAV betjener ca. 2,8 millioner brukere og forvalter en tredjedel av statsbudsjettet, som dekker viktige funksjoner i det norske samfunnet. NAV har 22 000 ansatte som er fordelt over hele landet som...

Mestringstro og teamdynamikk på arbeidsplassen: En nøkkel til suksess

Mestringstro er et sentralt element for å oppnå suksess på arbeidsplassen, spesielt når det gjelder teamdynamikk. Det er ikke bare individuell tro på egen kapasitet som teller, men også hvordan...

70-20-10-modellen i digital læring!

70-20-10-modellen hevder at læring er en dynamisk prosess som skjer best gjennom en kombinasjon av teori, praksis og interaksjon. Hva tror du: Kan digital læring hjelpe oss med å følge prinsippene...

Webinar: ChatGPT – din nye assistent i Learning Center:

På vårt webinar onsdag 22.11.23 fra kl. 08:30 til 09:15 viste Elin Wiggen og Rune Ødegård hvor enkelt du kan lage kurs ved å bruke din nye assistent i Learning Center – ChatGPT. 

Webinar: Fra «halvstekt» til helt perfekt

Syv fordeler med digital læring i onboarding  

Digital onboarding blir stadig mer vanlig. Hvorfor er det så mange som velger e-læring for å integrere nyansatte? 
Top