Gå til hovedinnhold

DEL 1: Slik går du frem for å lage podkast


Har du lyst til å prøve deg på å lage podkast? Usikker på hvordan du kommer i gang? Vi har artikkelen for deg! 

Ingvild Stander for Sekretær.no

Publisert: November 22, 2022

Vi har allerede tatt for oss gode grunner til å starte opp en podkast, og hvorfor vi bør vurdere podkast i læring. Nå er det på tide å fokusere på hvordan vi går frem for å lage podkast. Det kan være skummelt å prøve noe nytt, men ikke vær redd – vi hjelper deg i gang! 

Det er ikke så veldig mye av utstyr du trenger for å komme i gang, men som du vet er god planlegging ofte nøkkelen til suksess! 

Vi vil derfor ta for oss de følgende temaene: 

I DEL 2 – Slik går du frem for å lage podkast, tar vi opp: 

Er du klar? Da kjører vi i gang!

For å lage podkast trenger du en strategi! 

Det er her du bør bruke mesteparten av tiden og kreftene. Når denne grunnjobben er gjort, blir jobben videre mye enklere. Du trenger nemlig ikke å bygge en ny strategi for hver gang – etter hvert som du får mer erfaring, kan du heller bygge videre på hovedstrategien! 

Slik bygger du en podkast-strategi:

Dette vil variere fra bedrift til bedrift. Husk at det du velger, vil ha innvirkning på temaer på fremtidige podkastepisoder og hvilken kategori du plasseres i innholdsmessig.  

Undersøk hva som allerede ligger ute. Hvordan gjør bedrifter god bruk av podkaster i dag? Hva mangler innen ditt fagfelt? Hvis du kan identifisere hva som mangler, kan du bedre se hvordan du bør gå frem for å skille deg ut når du lager podkast. 

Dette vil ha påvirkning både på lengde og stil på episodene dine. Det vil også hjelpe deg til å skreddersy innholdet til de riktige lytterne. Skal du nå ut til potensielle kunder? Vil du informere samarbeidspartnere om produkter og tjenester? Har du tenkt å lage podkast for bruk i læring internt i organisasjonen? 

Dette bør være kort og poengtert. Lytterne bør umiddelbart kunne se hva podkasten handler om. Et godt tips er å unngå å bruke «podkast» i navnet, siden det bare tar opp plass og lytterne allerede vet at de lytter til en podkast ... 

Ja, du trenger et budsjett. Hvor mye skal du bruke på utstyr, programvare og markedsføring i forbindelse med podkasten din? Vil det lønne seg å spille inn episodene i et podkast-studio? Skal du gjøre redigeringen selv, eller leie inn noen til å gjøre det for deg? Husk at podkast er et lydmedium, så sørg for at lydkvaliteten er god! 

Ikke glem markedsføringsstrategien når du lager podkast!

Hva er markedsføringsstrategien din? Når du har alt annet på plass, handler det om å spre ryktet om at podkasten er klar. Hvordan har du tenkt å nå frem til målgruppen din? 

Det er mange måter å gå frem på her:  

Hvis du har en plan for markedsføring på gang før du setter i gang å lage podkast, kan du spare tid når innspillingen er ferdig. Du vil jo helst dele resultatet så raskt som mulig med andre! 

Planlegging av innhold 

Når du har strategien på plass, kan du begynne å jobbe med innholdet. Her er noen områder du kan fokusere på: 

Velg podkast-stil 

Når du ønsker å bygge en lytterskare, er det lurt å være konsistent med hvilken stil og form du velger: 

Målgruppen din og innholdet ditt vil være avgjørende her. Mellom 15–20 minutter kan være langt nok for tyngre temaer, mens 40 minutter kan fungere fint ellers. Episodene bør ikke være så lange at du mister oppmerksomheten til lytterne dine. Så tilpass lengden til innholdet! 

Det kommer mye an på hva du har budsjett og kapasitet til. Det viktigste her er å ha en jevn frekvens på publisering, enten det er ukentlig, månedlig eller kvartalsmessig. Lytterne bør vite når neste episode kommer, og få tid til å glede seg. 

Dette kommer mye an på hvilken type podkast du lager, men det kan være godt å huske på at siden podkast er et lydmedium, vil musikk og lydeffekter ofte påvirke følelsene til lytterne og gjøre episoden mer fengende og spennende.  

Skal det være intervju, paneldebatt, samtale, monolog, dokumentar, storytelling, gjenbruk av innhold eller en mix&match av alt sammen? 

Det er lurt å definere dette, slik at du kan fortelle lytterne hva du ønsker de skal gjøre med kunnskapen de sitter igjen med etter å ha lyttet til deg! 

Lag et manus 

Dette kan være alt fra korte notater og spørsmål du vil bruke i et intervju, til et komplett manus med replikker. Alt er avhengig av hvilken podkastform du ha valgt å lage. Vi har ofte lett for å glemme, så det er lurt å ha noe ned på papiret! 

Lag en episodetittel og beskrivelse som passer til temaet og stilen din 

Når du har bestemt deg for hvilken strategi du vil velge når du lager podkast, og du har laget en plan på gjennomføring og innhold, gjenstår selve innspillingen. Da kommer vi ikke bort fra den tekniske biten. Hvilket utstyr trenger du til å lage podkast, og hva bør du tenke på her? Og hvordan går du frem etter innspilling? Dette tar vi opp i neste artikkel

Ferdigheter for fremtiden: Livslang læring for å dekke kompetansegapet 

Livslang læring vil hjelpe oss til å holde oss relevante på arbeidsmarkedet. I dag er det mange virksomheter som ikke har råd til å bemanne optimalt, og som opplever at kompetansegapet vokser.

Fordelene med å integrere LMS med Microsoft Teams 

Visste du at du kan integrere LMS-et Learning center i Microsoft Teams? Hvorfor kan det være lurt å vurdere det? Følg med, så gir vi deg svaret!

Slik motiverer du ansatte til faglig utvikling med e-læringskurs

E-læring vs. tradisjonell læring: Hva er forskjellene? 

Kan den ene formen erstatte den andre? Vi tar en titt på forskjellene mellom e-læring og tradisjonell læring, og det kan hende at du blir overrasket over resultatet. 

Mowi Wins Fife Business Award for Their Innovative Learning Platform

Lykkes du med læringsstrategiene dine? – Slik måler du avkastning på læring!  

Styrk læringsprosessen med gode spørsmål!

Å lære er en kontinuerlig prosess som aldri stopper opp. En effektiv læringsprosess krever imidlertid mer enn bare formidling, det krever gode spørsmål. 

Øk læringseffekten: Varier læringsstiler i læringsløpet!

Se for deg at du sitter på et kurs, men sliter med å forstå informasjonen som kommer frem. Du konkluderer kanskje med at det enten er noe i veien med deg selv, eller med kursholder. Men dette er...

ChatGPT og digital læring … Hva kan vi forvente?

«ChatGPT har allerede vist seg å være en svært verdifull ressurs for digital læring. Med sin avanserte AI-teknologi og evne til å forstå naturlig språk, kan ChatGPT gi brukerne nøyaktige og...

Har du 3D-simuleringer i læringsmiksen din?

Spillbasert læring kan være en effektiv måte å lære på. Hvordan kan noen biter med 3D-simuleringer gjøre læringsmiksen din enda mer fristende? 
Top