Gå til hovedinnhold

Trender for digital læring for hybridkontoret i 2022


Mange ting tyder på at hybridkontoret er kommet for å bli. Stadig flere ønsker en kombinasjon av å jobbe hjemmefra og på kontor, men behovet for kompetanseutvikling er fortsatt like aktuelt. Så hvordan tilpasser vi digital læring for hybridkontoret? Hvilke trender ser vi utvikler seg i 2022?  

Ingvild Stander for Sekretær.no

Publisert: March 29, 2022

I løpet av de siste to årene har læringseksperter sett en utvikling hvor opplæring innen spesifikke kvalifikasjoner og ferdigheter må gi større plass for utvikling av inkluderende, dynamiske arbeidsteam. Hybridkontoret krever i større grad strategier for inkludering og engasjement. Innen digital læring er det blitt viktig å levere bedre ansattopplevelser. Dette har ført til et økt fokus på hvilke læringsmetoder de ansatte foretrekker, og også hvilken opplevelse de sitter igjen med etter gjennomført læringsløp. 

Så hvordan kan vi møte disse endringene og tilpasse digital læring for hybridkontoret? 

Digital læring må være tilgjengelig for alle på hybridkontoret

For at læringsstrategier skal tilpasses hybridkontoret er mobil læring et absolutt «must» i dag. Det å ha læringsinnholdet tilgjengelig på mobile enheter gjør læringen mer attraktivt og overkommelig enn tidligere. Er læringsinnholdet ditt tilgjengelig på PC, nettbrett og mobil? Har du en læringsplattform hvor medarbeiderne dine enkelt kan få tilgang på læringsinnhold og kommunisere med hverandre, samme hvor de befinner seg? Da viser du at du følger med i tiden! 

89% of smartphone users download apps, 50% of which are used for learning. Apps account for around 91% of time spent on smartphone. This is anoth

er reason why encouraging learning via a mobile app is a relatively effortless exercise.

(Towards Maturity)

... og da mener vi alle!

Som følge av at stadig flere bedrifter tilbyr hybridkontor for sine ansatte, kan vi også forvente å se en mer inkluderende arbeidsstyrke i årene som kommer. I Norge var det 108 000 personer med nedsatt funksjonsevne som var sysselsatt i fjor (tall fra SSB), men det er enda mange som vil inn i arbeidslivet. Forsker Kristin Fuglerud mener at staten ikke har råd til å ekskludere mennesker som vil arbeide. Med folk i jobb, øker skatteinntektene og kjøpekraften. “Velferdssamfunnet trenger alle. Det er også viktig for den enkeltes livskvalitet å være i jobb”, sier forskeren.  

Både innen offentlig virksomhet og privat næringsliv er det viktig å ikke ekskludere verdifull arbeidskraft og kompetanse basert på fordommer eller manglende erfaringer. Digitalisering av samfunnet har bidratt til en positiv utvikling i denne sammenheng. 19 mai 2022 markerer Global Accessibility Awareness Day (GAAD) for ellevte året på rad. For personer med nedsatt funksjonsevne fremhever denne dagen viktigheten av å sørge for at digitale verktøy er optimalisert for å gi alle en sjanse til å lykkes.  

Med flere ansatte med spesielle behov er det større behov for individuell tilrettelegging og universell utforming av læringsmiljøet. Hva innebærer universell utforming for digital læring på hybridkontoret? Læringsinnholdet bør designes og utarbeides på en slik måte at de med spesielle behov kan finne, oppfatte og navigere læringselementene uten problem. Dermed kan de ta mer ansvar for egen læring. Denne artikkelen tar opp noen av grepene som enkelt kan tas for å gjøre læringsopplevelsen bedre for de med nedsatt funksjonsevne. Når digital læring gjøres tilgjengelig for alle, kan du tiltrekke deg flere talenter, videreutvikle dem og ivareta dem. Du bygger også et godt omdømme for virksomheten din. 

“Companies that embrace diversity and inclusion in all aspects of their business statistically outperform their peers.” 

(Josh Bersin)

Hybridkontoret krever fleksibelt læringsinnhold 

Stadig flere ønsker fleksibilitet i læringsprosessen. Vi er alle ulike, og når og hvor vi foretrekker å lære varierer fra person til person. Digitale læringsløp som tar hensyn til dette, har vist seg å gi resultater. Med digital læring har hver deltaker mulighet til å bestemme selv når og hvor man ønsker å ta en læringsøkt. Det oppleves fleksibelt og nyttig for den enkelte. For arbeidsgiveren er det også flere fordeler. Digitale læringsressurser kan enkelt og raskt oppdateres, og varslinger kan sendes ut i LMS til alle ansatte når en ny eller oppdatert leksjon er tilgjengelig.  

I den senere tiden har mikrolæring albuet seg frem og krevd sin oppmerksomhet. Mikrolæring handler om å tilby læring i små porsjoner, i korte sesjoner med aktiv læring. I gjennomsnitt skal disse læringsporsjonene ikke være lengre enn ca. 8 minutter! Dette kan presenteres som videosnutter, presentasjoner, tekster, simuleringer, coaching, oppgaver eller sosialt samspill med kollegaer. Her får man oppdatering og påfyll når man trenger det.  

I mange tilfeller kan det være nyttig å tilby lett tilgjengelige ressurser man kan referere til i arbeidsprosessen, der man trenger det, når man trenger det. Et eksempel på dette kan være å feste QR-koder på maskiner, utstyr eller programvarer hvor man ønsker å minne om fremgangsmåter eller retningslinjer. Ved å skanne QR-koden med mobiltelefon eller nettbrett, kan man raskt få tilgang til riktig læringsporsjon i LMS. (Vår kunde Mowi demonstrerte dette i et av våre webinarer, du kan se opptak av webinaret her.)

En av fordelene her er at man kan tilpasse læringsløpet til behovene til hver enkelt, basert på deres rolle, arbeidsområde, interesse eller kompetansenivå. 

55% of modern learners desire personalized learning, which fits with the idea of ‘right stuff, right time to help me.

(Towards Maturity - Modern Learning Content Report)

Hybridkontoret krever ekstra motivering for kompetanseutvikling

 

Med ansatte både på hybridkontor kan det være en utfordring å motivere til kompetanseutvikling. Det er ikke nok at et LMS lar oss hente ut læringsinnhold, vi bør ha mulighet til samspill og kommunikasjon rundt læringsprosessen. Hvordan kan vi øke engasjementet rundt kompetanseutvikling når vi ikke sitter i de samme lokalene hver dag? 

Vi har sett hvor mye mer tilgjengelig og populære de digitale læringsøktene blir, når kunder legger LMS-et inn i bedriftens egen Teams-kanal. I tillegg til at alt samles på ett sted får man også mulighet til å kommunisere med kollegaer underveis, samme hvor de måtte befinne seg. 

Å bruke spillbasert læring øker motivasjonen og læringsiveren. Når dette inkluderes i læringsløpet, har det vist seg å være både engasjerende og populært. Ikke motivert til å sitte gjennom lange, kjedelige læringsmoduler med masse informasjon? Hva om du kan konkurrere med deg selv og kollegaene dine? Hva om du kan spille deg gjennom utfordringene og lære noe underveis? Det er ikke rart at stadig flere ønsker å inkludere denne læringsteknikken i opplæringsprosessen! 

Selv om digital læring for hybridkontoret kan føles som en utfordring, kan du gjøre mye for at opplæringen skal bli både engasjerende og lærerikt for alle. Ved å løfte kompetansenivået innad i bedriften viser du at du investerer i fremtiden både for bedriften og for dine ansatte. Ikke glem at vi er her for å hjelpe deg hele veien! 

(For flere tips, se vår artikkel Våre tips til digital læring i en tid på hjemmekontor)

Mowi – An Award-Winning Digital Learning Journey 

See how Mowi, the world’s largest producer of farm-raised salmon, solved its challenges by choosing digital learning!

Tar du hensyn til universell utforming i digital læring? 

Hvorfor er universell utforming i digital læring så viktig? Hvordan tar Storyboard hensyn til dette, og hvordan kan det gagne deg og din bedrift?  

Universell utforming av læringsinnhold – et samfunnsansvar

15–18 % nordmenn har en funksjonsnedsettelse. I 2022/23 fikk 12570 studenter utbetalt tilleggsstipend for nedsatt funksjonsevne. Hvordan kan universell utforming av læringsinnholdet inkludere...

SISTE NYTT: Storyboard og We Are Learning har inngått et partnerskap!

Storyboard har fokus på å utvikle engasjerende læringsopplevelser. Med We Are kan vi utvikle pedagogisk og engasjerende 3D-læringsinnhold på en rask og effektiv måte.   

Storyboard AS inngår samarbeid med NAV for fremtidsrettet læring 

NAV betjener ca. 2,8 millioner brukere og forvalter en tredjedel av statsbudsjettet, som dekker viktige funksjoner i det norske samfunnet. NAV har 22 000 ansatte som er fordelt over hele landet som...

Mestringstro og teamdynamikk på arbeidsplassen: En nøkkel til suksess

Mestringstro er et sentralt element for å oppnå suksess på arbeidsplassen, spesielt når det gjelder teamdynamikk. Det er ikke bare individuell tro på egen kapasitet som teller, men også hvordan...

Hvorfor bør du velge asynkron læring?  

I en hektisk hverdag kan asynkron læring være nøkkelen til personlig og profesjonell vekst, uten at den daglige driften forstyrres.

70-20-10-modellen i digital læring!

70-20-10-modellen hevder at læring er en dynamisk prosess som skjer best gjennom en kombinasjon av teori, praksis og interaksjon. Hva tror du: Kan digital læring hjelpe oss med å følge prinsippene...

Webinar: ChatGPT – din nye assistent i Learning Center:

På vårt webinar onsdag 22.11.23 fra kl. 08:30 til 09:15 viste Elin Wiggen og Rune Ødegård hvor enkelt du kan lage kurs ved å bruke din nye assistent i Learning Center – ChatGPT. 

Webinar: Fra «halvstekt» til helt perfekt

Top