WCAG – gjelder det meg?
Du har kanskje hørt om WCAG 2.0, en internasjonal standard for universell utforming av nettsider. Nå er WCAG 2.1-standarden rett rundt hjørnet med strengere krav til universell utforming, og mange er fortsatt usikre på hvilke konsekvenser det vil ha for virksomhetene.
Ingvild Stander & Anja Elise Vålbekk
I denne artikkelen tar vi opp WCAG, hva det er og hvem det gjelder, samt hvorfor universell utforming er nyttig for oss alle.
Universell utforming – hva er det?
Universell utforming handler om at alle skal ha lik tilgang til tjenester ute i private og offentlige rom uansett funksjonsnivå. Det samme gjelder for digitale tjenester. Alle skal ifølge loven ha mulighet til å bruke digitale tjenester. Formålet er at en tjeneste skal kunne brukes av flest mulig, med minst mulig behov for spesialverktøy for de som har utfordringer innen bevegelighet, syn, hørsel eller kognitiv funksjon.
Universell utforming handler om å lage en løsning som fungerer for flest mulig. Det krever en del å bli god på universell utforming, og dette er noe vi hele tiden må jobbe med. Vi snakker av erfaring …

Hva er WCAG?
Retningslinjene for universell utforming begynte med at Centre for Excellence in Universal Design i 1997 utga syv prinsipper for universell utforming. De syv retningslinjene ble opprinnelig utformet for bygninger og uteområder. The Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) tolket disse syv prinsippene og la dem til grunn da de utviklet sine prinsipper for UU og digitale tjenester.
WCAG står for The Web Content Accessibility Guidelines, og denne gruppen tolker prinsippene for universell utforming.

Hvem må følge WCAG?
I Norge er det lovpålagt å følge forskrift om universell utforming av ikt-løsninger. Foreløpig har vi litt ulike krav for privat og offentlig sektor. Nettløsninger i privat sektor skal utformes i samsvar med minst 35 suksesskriterium i WCAG 2.0, eller tilsvarende.
Offentlig sektor skal følge WCAG 2.1. Det kommer dermed 12 nye krav som skal følges fra 1. februar 2023. Tidligere krav fra WCAG 2.0 er videreført i WCAG 2.1.
Universell utforming og standardene fra WCAG er aktuelt for deg som leverer nettsider, apper eller andre digitale løsninger.
Mange som forholder seg til universell utforming, føler at deres mulighetsrom for rik interaksjon og design blir innskrenket. Det stemmer nok til en viss grad, men det er fortsatt rom for å utvikle god design innenfor rammene fra WCAG.
Oppbygging av WCAG 2.0
WCAG 2.0 er bygd opp av fire overordnede prinsipper:
1. Mulig å oppfatte – Enten brukeren navigerer med syn, lyd eller berøring, skal innholdet kunne oppfattes.
2. Mulig å betjene – Brukeren skal kunne navigere uten datamus, med skjermforstørrer eller med stemmekommando.
3. Forståelig – Det må være mulig for brukeren å forstå informasjonen og hvordan brukeroppgaver kan løses
4. Robust – Innholdet bør fungere med ulike nettlesere og den hjelpemiddelteknologi vi har i dag, og være forberedt på endringer i fremtiden
Prinsippene understøttes av 12 retningslinjer og 61 testbare suksesskriterier.
UUtilsynet.no har en flott oversikt over WCAG sortert etter prinsipp her.

Hva med WCAG 2.1?
Offentlig sektor er lovpålagt å følge 12 nye krav fra 1. februar 2023. De tidligere kravene fra WCAG 2.0 er videreført i WCAG 2.1.
De nye kravene i WCAG 2.1 beskrives nærmere på denne nettsiden til uutilsynet.no.
Noen eksempler på retningslinjer i WCAG

Nettsiden
- Alle sider på et nettsted bør ha konsistent utforming og funksjonalitet. Det vil si samme sideoppbygging, utseende og virkemåte. Det bruker har lært om hvordan nettstedet fungerer, skal kunne brukes overalt på samme nettsted.
- Lenker og navigasjonsknapper bør ha forklarende tekst. I tillegg til «OK» kan en navigasjonsknapp ha tilleggsinformasjon som «OK – gå til neste side».
- Titler skal være gode og beskrivende
- Beskrivende overskrifter/underskrifter skal være logisk oppbygget på siden, slik at en kan navigere på siden med skjermleser
- Kontraster skal være tydelige (Når du for eksempel tekster en video, sørg for at det er en god kontrast mellom tekst og bakgrunn slik at den er lesbar gjennom hele videoen. Eks: hvit tekst på svart bakgrunn)
- Nettsider bør være mobiltilpassede, altså ha en responsivt design.
Bilder
- Bilder skal ha en alternativ tekst som forklarer hva som er på bildet (slik at en person som bruker skjermleser får forklart innholdet)
Videoer
- Videoer må være tekstet og eventuelt ha et lesbart transkript
- Unngå at videoer spilles av automatisk
- Videoer uten lyd bør ha et lydalternativ
Tekst
- Ha passe tekst i avsnittene
- Hold kolonnene korte nok, slik at linjene ikke blir for lange
- Unngå faguttrykk og kompliserende fremmedspråk. Dersom det ikke kan unngås, bør du alltid skrive en ekstraforklaring
- Inndeling i avsnitt skal ha overskriftstypene H1–H6, hvor H1 (hovedtittel) helst bare skal brukes én gang per side.
Hvorfor universell utforming er nyttig for alle:
- Brukeropplevelsen blir bedre: Når innholdet er tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne, fører dette til gode brukeropplevelser.
- Bedriften får et bedre omdømme: Når virksomheten har en inkluderende IKT-løsning, bidrar det til et bedre omdømme i samfunnet.
- Flere kunder gir bedre lønnsomhet: Når du når ut til enda flere med markedsføring og informasjon, har du potensielt bedre lønnsomhet. I et tidligere innlegg snakket vi om at 15–20 % av nordmenn har redusert funksjonsevne. Har du råd til å ignorere disse potensielle kundene?
- Raskere nettsider: Vi hater å vente på trege nettsider. Etter ca. 3 sekunder har mange av oss allerede gitt opp. Universell utforming luker vekk kodefeil og fører dermed til raskere nettsider.
- Google belønner oss med høyere rangering: Når nettsiden kodes 100 % uten kodefeil i henhold til WCAG 2.0, liker Google oss bedre og anbefaler oss i søkemotoren sin.
Så … hvordan kan vi hjelpe deg?
Med gode verktøy er det enklere å lage digital læringsom følger WCAG-standarden. Vi bruker for eksempel Adobe Captivate sin plugin i vår læringsportal, og har brukt hundrevis av timer på å utarbeide maler slik at vi kan lage kurs som tilfredstiller WCAG 2.1 på AA-nivå. Vi har allerede hjulpet flere av våre kunder med dette.
Ta gjerne kontakt med oss slik at vi kan se på hvilke behov din virksomhet har! Husk at regelverket gir fordeler for ALLE!


Lykkes du med læringsstrategiene dine? – Slik måler du avkastning på læring!

Styrk læringsprosessen med gode spørsmål!
Å lære er en kontinuerlig prosess som aldri stopper opp. En effektiv læringsprosess krever imidlertid mer enn bare formidling, det krever gode spørsmål.
Øk læringseffekten: Varier læringsstiler i læringsløpet!
Se for deg at du sitter på et kurs, men sliter med å forstå informasjonen som kommer frem. Du konkluderer kanskje med at det enten er noe i veien med deg selv, eller med kursholder. Men dette er...
ChatGPT og digital læring … Hva kan vi forvente?
«ChatGPT har allerede vist seg å være en svært verdifull ressurs for digital læring. Med sin avanserte AI-teknologi og evne til å forstå naturlig språk, kan ChatGPT gi brukerne nøyaktige og...
Har du 3D-simuleringer i læringsmiksen din?
Spillbasert læring kan være en effektiv måte å lære på. Hvordan kan noen biter med 3D-simuleringer gjøre læringsmiksen din enda mer fristende?
Webinar: Spillbasert læring eller tradisjonelle undervisningsmetoder? Ja takk, begge deler!

Hvordan glemselskurven påvirker læring
«Glemselskurven» i seg selv høres jo ikke veldig truende ut. Men er du klar over hvilken skade den kan forårsake?
Slik øker du mestringstroen på arbeidsplassen!
Mestringstro fører til økt motivasjon og bedre ytelsesevne på arbeidsplassen. Har du for eksempel fått en oppgave som ligger utenfor komfortsonen din? Din grad av mestringstro vil være...
Våre tips til digital læring på hjemmekontor
De siste årene har satt sitt preg på måten vi jobber på, og hvilke behov vi har for fleksibilitet og kommunikasjon. Mens større virksomheter har evnet å levere konsistent opplæring gjennom...