Den siste samtalen – hvordan lykkes med avgangsintervjuet
I en tidligere artikkel tok vi opp viktigheten av en god offboarding når ansatte slutter. Der kan du finne en liten sjekkliste over ting du bør huske på når du skal ta farvel med en av dine ansatte.
En av de viktigste delene ved offboardingsprosessen er dessverre den delen som ofte blir neglisjert. Avgangsintervjuet, sluttsamtalen, exitintervjuet, takk-for-nå-samtalen… Samme hva du ønsker å kalle det i din bedrift, har du mye å vinne på å sette av tid til å utarbeide gode rutiner for denne samtalen.

Ingvild Stander for Sekretær.no
Motivet for avgangsintervjuet er å finne ut hvilke styrker og svakheter som ligger i bedriften din, og gi vedkommende som slutter, følelsen av å bli hørt og møtt med respekt.
Vi ønsker ærlige tilbakemeldinger om bedriften, slik at vi kan forbedre oss. En ansatt som slutter, føler seg ofte friere til å si sin mening uten å være redd for å tråkke noen på tærne. Avgangsintervjuet er derfor en gyllen anledning til å lytte og få dypere innsikt i hvordan arbeidssituasjonen oppleves fra innsiden. Ikke la frykten for kritikk stoppe deg fra å hente inn denne viktige informasjonen! Dette kan også være en fin anledning til å sette strek over konflikter og få en god avslutning på et arbeidsforhold.
Hvem skal utføre avgangsintervjuet?
Hver enkelt bedrift må avgjøre hva som er riktig for dem, men det kan være lurt å la en annen representant enn nærmeste leder utføre denne samtalen. Jo større tillit den ansatte har til vedkommende, jo mer ærlig vil samtalen være. Samtalen kan også gjennomføres som en elektronisk undersøkelse hvis det er det mest praktiske.
Hvilke spørsmål bør du stille?
Eksempler på spørsmål kan være:
- Hva har du satt mest pris på med denne arbeidsplassen?
- Hva ville du endret med denne bedriften hvis du fikk muligheten til det?
- Hvorfor har du valgt å slutte? Er det noe vi kunne ha gjort for å få deg til å bli eller komme tilbake?
- Hvordan trivdes du med arbeidsmiljøet? Hva kunne gjort det bedre?
- Hvordan vurderer du arbeidsforholdene? Har du forslag til hvordan vi kan ta bedre vare på de ansattes helse og sikkerhet?
- Hvordan var samarbeidet og kommunikasjonen mellom kollegaer, avdelinger og ledelsen? Er det noe vi kunne gjort bedre?
- Var oppgavene du ble forespeilet, de samme som oppgavene du faktisk fikk?
- Føler du at jobben har karriere- og utviklingsmuligheter?
- Hadde du det du trengte for å kunne gjøre ditt beste i denne jobben?
- Hva har du savnet av goder eller rammebetingelser i organisasjonen?
- Hvordan vil du beskrive bedriftskulturen på denne arbeidsplassen? Og hva ville gjort den bedre?
- Hvilket råd vil du gi til din etterfølger/ditt team?
- Har du noe annet du vil tilføye?
Husk at dette ikke er tidspunktet for å diskutere og argumentere. Den ansatte bør føle at det ikke er noen negative konsekvenser ved å være åpen og ærlig. Det er bedre at han eventuelt får luftet sine frustrasjoner i avgangsintervjuet, enn at han føler han må gjøre det utenfor arbeidsplassen. Takk han for ærlige svar og for innsatsen han har bidratt med i bedriften.
Ønsker du hjelp til å sette opp gode rutiner digitalt for onboarding og offboarding av ansatte? Ta kontakt med oss!
info@storyboard.no
(+47) 22 47 22 80
www.storyboard.no

Ferdigheter for fremtiden: Livslang læring for å dekke kompetansegapet
Livslang læring vil hjelpe oss til å holde oss relevante på arbeidsmarkedet. I dag er det mange virksomheter som ikke har råd til å bemanne optimalt, og som opplever at kompetansegapet vokser.
Fordelene med å integrere LMS med Microsoft Teams
Visste du at du kan integrere LMS-et Learning center i Microsoft Teams? Hvorfor kan det være lurt å vurdere det? Følg med, så gir vi deg svaret!
Slik motiverer du ansatte til faglig utvikling med e-læringskurs

E-læring vs. tradisjonell læring: Hva er forskjellene?
Kan den ene formen erstatte den andre? Vi tar en titt på forskjellene mellom e-læring og tradisjonell læring, og det kan hende at du blir overrasket over resultatet.
Mowi Wins Fife Business Award for Their Innovative Learning Platform

Lykkes du med læringsstrategiene dine? – Slik måler du avkastning på læring!

Styrk læringsprosessen med gode spørsmål!
Å lære er en kontinuerlig prosess som aldri stopper opp. En effektiv læringsprosess krever imidlertid mer enn bare formidling, det krever gode spørsmål.
Øk læringseffekten: Varier læringsstiler i læringsløpet!
Se for deg at du sitter på et kurs, men sliter med å forstå informasjonen som kommer frem. Du konkluderer kanskje med at det enten er noe i veien med deg selv, eller med kursholder. Men dette er...
ChatGPT og digital læring … Hva kan vi forvente?
«ChatGPT har allerede vist seg å være en svært verdifull ressurs for digital læring. Med sin avanserte AI-teknologi og evne til å forstå naturlig språk, kan ChatGPT gi brukerne nøyaktige og...