Gå til hovedinnhold

Digital læring – Slik fanger du oppmerksomheten til Gen Z! 


Forestill deg dette: Du har brukt flere uker på å finjustere kurset. Alle sitter klare, skjermen lyser opp med den fine PowerPoint-presentasjonen du har laget, men når kurset starter, ser du halve gruppen fikle med telefonene sine etter noen få minutter. Hva skjedde? 

Ingvild Stander for Sekretær.no

Publisert: July 4, 2025

Velkommen til utfordringen med å lære opp Gen Z – generasjonen som har vokst opp med Snapchat, TikTok og konstant tilgang på informasjon.

De kjeder seg raskere enn du rekker å åpne en ny fane på PC-en, og de forventer at læring er like underholdende og engasjerende som Netflix.

Gen Z ble født mellom 1997 og 2012 og er den nyeste generasjonen i arbeid. Innen de neste fem årene utgjøre hele 58 % av den globale arbeidsstyrken. Hvis opplæringen din ikke møter deres forventninger, risikerer du ikke bare å miste oppmerksomheten deres, men også sjansen til å bygge et kompetent, tilpasningsdyktig team. 

La oss se hvordan du kan ta tak i denne utfordringen – og snu den til en mulighet. 
 

Gen Z's bidrag til arbeidslivet
 

Det hender at yngre generasjoner blir stemplet som late og bortskjemte. Eldre generasjoner kan forvente at nykommerne tilpasser seg måten ting alltid har blitt gjort på. Men ved å kreve dette kan vi gå glipp av viktige kvaliteter disse sitter inne med.

Alle bedrifter trenger: 

1. Teknologikompetanse 

Gen Z er "digitalt innfødte" og har vokst opp med teknologi som en naturlig del av hverdagen. De er dyktige på sosiale medier, digitale verktøy og teknologi generelt, noe som gjør dem verdifulle i arbeidsmiljøer som krever digital kompetanse. Med tilgang til informasjon via internett, har de lært å finne løsninger og lære på egen hånd.  


2. Bedre arbeidsmiljø 

De verdsetter inkludering og mangfold og er ofte bevisste på sosial rettferdighet. Dette bidrar til en sterk evne til å samarbeide på tvers av kulturer, bakgrunner og perspektiver. De er mer åpne om mental helse enn tidligere generasjoner og oppfordrer til åpenhet og støtte rundt dette temaet, noe som skaper et mer empatisk og støttende miljø. 

3. Innovative og løsningsorienterte arbeidere 

Gen Z er kjent for sin evne til å tenke kreativt og finne nye løsninger. Mange er interessert i entreprenørskap og ser etter måter å skape noe eget, enten gjennom små prosjekter eller oppstartsbedrifter. Gen Z ønsker derfor kontinuerlig læring og søker karriereveier som gir muligheter for vekst og utvikling. 

4. Balanse mellom samfunnsansvar, arbeid og privatliv 

Gen Z er opptatt av å jobbe i organisasjoner som samsvarer med deres verdier. Bærekraft, samfunnsansvar og formålsdrevne oppdrag motiverer dem. De foretrekker fleksible arbeidsordninger som lar dem balansere arbeid og privatliv, og trives i miljøer hvor deres behov for frihet og selvstendighet respekteres. 

Alt dette gir Gen Z et godt potensial til å møte utfordringer og bidra til fremtidens arbeidsplass og samfunn. Hvordan kan du hjelpe dem til å lykkes? 


 


Slik kan du lykkes med læring for Gen Z 

Det er flere ting du kan gjøre for å fange oppmerksomheten til Gen Z:

1. Fortell en historie

Gen Z elsker historier, så gjør god bruk av storytelling i opplæringen: Skap scenarier som lar dem se seg selv i handling. Bruk dilemmatrening, animasjoner og immersiv læring med oppgaver som gjenspeiler reelle arbeidsutfordringer. Gjør det praktisk, relevant og personlig.  

2. Gjør det visuelt og kort 

Du har i gjennomsnitt 8 sekunder til å fange oppmerksomheten til Gen Z før noe annet frister mer. Så sørg for at innledningene til læringsmodulene kort forklarer verdien av innholdet. Husk at mikrolæring med spennende visuelle elementer og korte, presise budskap, videosnutter, interaktive bilder eller quizzer ispedd litt humor, fungerer bedre enn 20 sider med tekst. 

3. Engasjer med teknologi 

Spillbasert læring er et kraftig verktøy. Det handler ikke bare om å vinne, det handler om å skape en følelse av mestring. Med elementer som spillsimuleringer kan du gjøre selv de kjedeligste temaer, til noe de faktisk gleder seg til å lære mer om.

4.  Gjør læringen tilgjengelig på mobilen 

Med en generasjon som alltid er på farten, er det avgjørende at opplæring kan tilpasses mobilen. Når Gen Z opplever at læring kan skje i pausene mellom møter eller på bussen hjem, blir terskelen for deltakelse betydelig lavere. En oversiktlig læringsportal er et must! 

5. Legg til rette for samarbeid 

Selv om mange antar at teknologi har gjort Gen Z mer isolerte, er det motsatte tilfelle i læringssammenheng. De trives i fellesskap, enten det er gjennom digitale diskusjonsfora, samarbeidsoppgaver eller deling av erfaringer. Å inkludere slike elementer i opplæringen kan forsterke både motivasjon og læringsutbytte. 

Gen Z er her! Er du klar? 

Å utvikle digital læring for Gen Z er en investering i fremtidens arbeidskraft. Ved å forstå og ta hensyn til deres behov, legger du grunnlaget for suksess. 
 

Neste gang du setter deg ned for å utvikle et kurs, spør deg selv: Skaper dette verdi og engasjement, eller er det tørt og kjedelig? Kan det presenteres på en måte som inspirerer til handling og innovasjon? Oppfordrer vi til passiv lytting eller aktiv deltakelse?  
 

Gen Z har høye forventninger, men også et enormt potensial. Sørg for at din bedrift er rustet til å utnytte dette potensialet ved å skape læringsopplevelser som engasjerer, utfordrer og inspirerer. Det vil gagne alle generasjoner! 

Kontakt oss
for hjelp til å bygge en god læringskultur på din arbeidsplass!

70-20-10-modellen i digital læring!

70-20-10-modellen hevder at læring er en dynamisk prosess som skjer best gjennom en kombinasjon av teori, praksis og interaksjon. Hva tror du: Kan vi følge prinsippene i 70-20-10-modellen i digital...

Syv fordeler med digital læring i onboarding  

Førsteinntrykket av en ny jobb handler ikke bare om hyggelige kolleger og lyse arbeidslokaler ...

Fordelene med å integrere LMS med Microsoft Teams 

Visste du at du kan integrere LMS-et Learning center i Microsoft Teams? Hvorfor kan det være lurt å vurdere det? Følg med, så gir vi deg svaret!

Slik går vi frem for å skape effektive digitale kurs for deg! 

I denne artikkelen deler vi hvordan vi jobber fra første møte til ferdig kurs, og hvordan vi kan hjelpe deg med å skape et målrettet, effektivt og engasjerende læringstilbud. 

Lederens rolle i å bygge en god læringskultur

Kontinuerlig læring er avgjørende for både individuell og organisatorisk suksess. Men læring skjer ikke av seg selv – det krever støtte, veiledning og tilrettelegging.

Mikrolæring – effektiv læring på minutter!

Mikrolæring har vist seg å være mer effektiv enn tradisjonelle kursopplegg. Det er ikke uten grunn at mange velger å dele opp undervisningen i mindre økter.

Beskytter du dine digitale verdier?

I Nasjonal sikkerhetsmåned 2024 er fokuset på «Våre digitale verdier», og både privatpersoner og bedrifter oppfordres til å reflektere over hvordan de bedre kan beskytte denne informasjonen.

Mowi – An Award-Winning Digital Learning Journey 

See how Mowi, the world’s largest producer of farm-raised salmon, solved its challenges by choosing digital learning!

Tar du hensyn til universell utforming i digital læring? 

Hvorfor er universell utforming i digital læring så viktig? Hvordan tar Storyboard hensyn til dette, og hvordan kan det gagne deg og din bedrift?  
Top