Gå til hovedinnhold

Hvorfor onboarding ikke får den oppmerksomheten den fortjener – våre beste unnskyldninger


Sakte, men sikkert begynner vi å forstå viktigheten av et godt program for onboarding. Det handler om å investere i velintegrerte, lojale og fornøyde ansatte som vil kunne være med å bidra til bedriftens vekst i mange år fremover.

Så alle er enige om at onboarding er viktig. Men likevel er det bare 12 % globalt som mener at de har fått en god onboarding. Hva er de vanligste grunnene til dette?

Ingvild Stander for Sekretær.no

Publisert: August 30, 2021

Vi har ikke tid…


Det er veldig mange ting som forventes av en leder i dag. Det er derfor ikke overaskende at 57 % oppgir at mangel på tid er et problem (Onboardingrapporten 2021 fra HR Norge). Selvfølgelig er det er fristende å bruke mest tid på de områdene hvor man ser umiddelbar fortjeneste. Men god onboarding er aldri bortkastet tid, det er en investering som vil gi en solid avkastning for bedriften i det lange løp. Tenk hvor mye tid det går med på å finne, vurdere og ansette nye medarbeidere … God onboarding hjelper deg til å beholde dem du har funnet! Mye tid kastes også bort når ansatte ikke helt skjønner hva som faktisk forventes av dem.

Det har jo gått greit til nå…


Hvis vi ukritisk lener oss på gamle vaner, kan vi måtte høste uønskede konsekvenser senere. Vi ønsker sunne, velfungerende medarbeidere. Da må vi gi dem den næringen de trenger for å kunne utvikle seg til stødige kollegaer vi kan stole på i bedriften vår. Medarbeiderne dine er altfor verdifulle til å overgis til tilfeldig opplæring!

Men JEG fikk aldri ordentlig onboarding…


De aller fleste har opplevd manglende eller dårlig onboarding på et eller annet tidspunkt i livet. Og kanskje kom vi oss gjennom det. Vi sank ikke, vi lærte å svømme. Men har du tenkt over hvordan de første ukene og månedene føltes i ny jobb? De færreste liker å føle seg usikker eller som en outsider. Det bygger ikke opp mestringsfølelse, og det holder deg tilbake fra å kunne yte ditt aller beste. Vil du få frem de beste kvalitetene i dine ansatte? Bruk egne dårlige minner til å skape en bedre onboardingsopplevelse for dem. Vær den sjefen du skulle ønske du selv hadde.

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne…


Vi utsetter ofte det vi er usikre på. Her er det ingen skam å be om hjelp. Snakk med andre i bedriften din om hva som virket/ikke virket i deres onboarding. Ofte ligger de beste ideene hos de du har rundt deg. Ta gjerne utgangspunkt i de 6 C-ene til Bauer. Du kan også finne mye god informasjon og tips om onboarding på nett. Glem ikke at vi også kan hjelpe deg i gang med å utvikle et godt onboardingsprogram!

Men det koster jo penger…


Det stemmer at det krever litt å bygge opp et godt program for onboarding. Men god onboarding er en investering. Hvis vi ikke fokuserer på onboardingsfasen, kan det koste bedriften dyrt gjennom uønsket turnover og lav produktivitet. Det sies at en uønsket turnover koster 1,5 ganger årslønnen. I bunn og grunn kan dette bety at en feilansettelse kan koste deg 500 000 – 1 500 000 kroner. Og dette er penger du aldri ser igjen. Hadde det ikke vært bedre å sette av litt tid og penger nå til å opprette et godt fundament du kan bygge videre på etter hvert? Vi hjelper deg gjerne!

info@storyboard.no

(+47) 22 47 22 80

www.storyboard.no

Storyboard AS inngår samarbeid med NAV for fremtidsrettet læring 

NAV betjener ca. 2,8 millioner brukere og forvalter en tredjedel av statsbudsjettet, som dekker viktige funksjoner i det norske samfunnet. NAV har 22 000 ansatte som er fordelt over hele landet som...

Mestringstro og teamdynamikk på arbeidsplassen: En nøkkel til suksess

Mestringstro er et sentralt element for å oppnå suksess på arbeidsplassen, spesielt når det gjelder teamdynamikk. Det er ikke bare individuell tro på egen kapasitet som teller, men også hvordan...

Hvorfor bør du velge asynkron læring?  

I en hektisk hverdag kan asynkron læring være nøkkelen til personlig og profesjonell vekst, uten at den daglige driften forstyrres.

70-20-10-modellen i digital læring!

70-20-10-modellen hevder at læring er en dynamisk prosess som skjer best gjennom en kombinasjon av teori, praksis og interaksjon. Hva tror du: Kan digital læring hjelpe oss med å følge prinsippene...

Webinar: ChatGPT – din nye assistent i Learning Center:

På vårt webinar onsdag 22.11.23 fra kl. 08:30 til 09:15 viste Elin Wiggen og Rune Ødegård hvor enkelt du kan lage kurs ved å bruke din nye assistent i Learning Center – ChatGPT. 

Webinar: Fra «halvstekt» til helt perfekt

Syv fordeler med digital læring i onboarding  

Digital onboarding blir stadig mer vanlig. Hvorfor er det så mange som velger e-læring for å integrere nyansatte? 

Nasjonal sikkerhetsmåned: Sosial manipulering

Ulike former for sosial manipulering kan være Phishing, Spearphishing, Vishing, Pretexting, Catfishing, lokking, Quid pro Quo, Waterholing, Tailgating …

Ferdigheter for fremtiden: Livslang læring for å dekke kompetansegapet 

Livslang læring vil hjelpe oss til å holde oss relevante på arbeidsmarkedet. I dag er det mange virksomheter som ikke har råd til å bemanne optimalt, og som opplever at kompetansegapet vokser.

Fordelene med å integrere LMS med Microsoft Teams 

Visste du at du kan integrere LMS-et Learning center i Microsoft Teams? Hvorfor kan det være lurt å vurdere det? Følg med, så gir vi deg svaret!
Top